Maatwerk voor uw mat mogelijk Matten van kwaliteit Wij weten wat kwaliteit is!
Altijd een ontwerp vooraf Maatwerk mogelijk Stuur ons een bericht!
Stoffering mogelijk Ruime keuze Wij blijven uitbreiden!
Alle soorten matten Stopt vocht en vuil Voor een schone vloer!
Speciale vormen mogelijk Hoge klanttevredenheid! beoordeeld met 5 sterren!

Antislipmat met logo

Wat is een goede antislipmat? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Er zijn namelijk erg veel verschillende antislipoplossingen bedacht om ondergronden stroever te maken, zoals:

  • een antislipmat voor in de douche
  • een antislipmat onder een vloerkleed, zodat dit beter op zijn plek blijft liggen
  • een antislipmat voor op de trap
  • een antislipmatje voor op het dashboard van de auto, zodat uw telefoon daar op zijn plek blijft liggen
  • antislipmatjes voor onder de poten van een wasmachine of droger, zodat deze niet verschuiven
  • een antislip deurmat of veiligheidsmat, waarover u niet kunt uitglijden. Op deze pagina gaan we het met name hierover hebben.

Hieronder wordt toegelicht wat we verstaan onder antislip, waarom een antislipmat zo belangrijk is en welke eigenschappen een echte antislipmat moet hebben. Daarnaast geven we advies over onze matten die antislip zijn en – nog belangrijker – wat de ervaringen van onze klanten met deze antislipmatten zijn.

Wat is de definitie van antislip?

Antislip betekent volgens de Taalunie en de Dikke Van Dale letterlijk ‘tegen slip, middel tegen slippen’. Het slippen, uitglijden resulteert in een onveilige situatie. Door de vloer stroever te maken, kan de kans op slippen of uitglijden worden verkleind.

Definitie antislip

afb. 1 Antislip zorgt ervoor dat mensen of voorwerpen niet uitgelijden.

Hoe worden vloeren en/of antislipmatten getest op gladheid?

Gladde vloeren kunnen op verschillende manieren stroever worden gemaakt, om het gevaar te minimaliseren dat u uitglijdt. Dit kan door middel van het toevoegen van een coating, of door een goede mat op de vloer te leggen.

Vooral tegelvloeren kunnen zeer glad zijn, als ze in aanraking komen met water. Dat is uiteraard het geval wanneer u de vloer dweilt, maar mensen riskeren ook uit te glijden als ze met vochtige schoenen hun huis binnenlopen. Iets wat regelmatig kan gebeuren, gezien ons klimaat. De kans op uitglijden in de badkamer, de keuken of bij de entree is daarbij groter dan in de rest van uw huis. Het is daarom belangrijk dat u hiervoor de noodzakelijke maatregelen neemt.

Hoe veilig – of hoe antislip – is uw vloer?

Het is belangrijk om te weten hoe veilig – of antislip – uw vloer is. Om te kunnen bepalen hoe antislip uw vloer is, worden gestandaardiseerde normen en meetinstrumenten toegepast. Hiermee kan onafhankelijk worden vastgesteld hoe stroef uw vloer is. Op basis van de uitkomst van deze meting, krijgt u advies over de antislipmat die het beste past bij uw vloer. Vooral voor een steeds groter wordende groep ouderen is een goede antislipmat essentieel. Een gladde vloer kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.

Onafhankelijke meet- en testbedrijven voeren de testen uit. Hierbij kunt u denken aan bedrijven als TNO (NL), TCKI (NL), Mijtech (NL), NFSI (VK), Altro (VK) en TÜV Rheinland (DE). Deze bedrijven zetten twee veel voorkomende tests in om gladheid te onderzoeken: de hellingbaantest en de slinger- of pendulummethode.

NEN 7909

Er is ook een nieuwe Europese norm gekomen om de stroefheid van vloeren te testen, namelijk NEN 7909. Bij deze norm gaat het op de slipweerstand van horizontale en hellende vloeren, waarover u kunt lopen in een openbare ruimte of arbeidsruimte. Ook geeft de norm aan met welke methode die slipweerstand moet worden bepaald. Hierbij speelt de dynamische wrijvingscoëfficiënt – die de slipweerstand uitdrukt – een belangrijke rol. Anders gezegd: dit getal geeft aan hoe stroef het gemeten vloeroppervlak is. Ook nadat een nieuwe vloer in gebruik genomen is, kan de actuele slipweerstand van de vloer gemakkelijk tussentijds worden gemeten met de voorgeschreven methode.

Bron: Nen.nl

Antislip testen met hellingbaantest

Bij de hellingbaantest worden producten onder een steeds steilere helling geplaatst. Aan de hand van de helling kan worden bepaald wat de maximaal te belopen hellingshoek is. Onderzoeksbureau Altro heeft hier een duidelijk filmpje over gemaakt:

Antislip testen met slinger- of pendulummethode

Door middel van een slinger waar een soort ‘voet’ aan vastzit, wordt getest of de ondergrond glad is onder verschillende omstandigheden. Hiermee worden de zogenoemde SRT- of PTV-waarden bepaald. Die afkorting zegt u waarschijnlijk niet veel, maar bij een PTV-waarde van 36 is de kans 50.000 keer kleiner om uit te glijden dan bij een waarde van 24 PTV. Als voorbeeld kunnen we melden dat de Multicolour Pro Xl een PTV-waarde heeft van 88 onder droge omstandigheden en 59 onder natte omstandigheden. De kans dat iemand op deze mat uitglijdt, is dus extreem klein. Onderzoeksbureau Altro heeft ook hier een duidelijk filmpje van gemaakt: