ARTIKEL

Deurmat in de vloer

Alle informatie die u nodig heeft.

Een deurmat in de vloer is zeer functioneel. De deurmat kan met geen mogelijkheid wegslippen tussen de vloer en de ondervloer. Een deurmat verzonken in de vloer ziet er ook nog eens ontzettend strak uit. Zo’n deurmat loopt namelijk gelijk met de rest van de vloer. Althans, als u voor de juiste dikte kiest.

Wanneer een deurmat in de vloer maken?

Een deurmat hoeft nooit persé in de vloer worden gemaakt, maar vaak heeft uw woning of bedrijfspand een vloerkader voor een deurmat. Wanneer dit het geval is spreken we van een verzonken deurmat aangezien deze deurmat in een vloerkader komt te liggen. Ons advies bij een verzonken deurmat is altijd om de deurmat zonder rand af te nemen. Dit oogt mooier.

Daarnaast is het verstandig om de mat op locatie op het gewenste formaat te snijden en dus ook de deurmat iets groter te bestellen dan het benodigde formaat. Tevens is het ook mogelijk en soms gewenst om de rubberen rug van de mat te (laten) verdikken om zo extra stevigheid te creëren.

Hier wordt een deurmat in de vloer op maat gesneden.

afb. 1 Hier wordt een deurmat in de vloer op maat gesneden.

Deurmat in houten vloer

Het is mogelijk om een deurmat in een houten vloer of laminaat of  te leggen, echter zien we niet veel dat mensen een deurmat in een houten vloer maken. Veelal wordt een deurmat óp een houten vloer gelegd.

Deurmat in tegelvloer

Wat wel met regelmaat gebeurt is dat een deurmat in een uitsparing tussen tegels in een tegelvloer wordt gelegd. Door een kader te maken bij de voordeur of achterdeur die lager ligt dan de rest van de vloer wordt de deurmat ingewerkt in de vloer. We zien dit ook vaak waar de ingang van de kruipruimte zich bevindt. De mat boven het kruipluik wordt dan niet gelijmd, zodat de kruipruimte goed toegankelijk blijft.

Het lager liggende kader waar de deurmat verzonken in komt te liggen.

afb. 2 Het lager liggende kader waar de deurmat verzonken in komt te liggen.

Welke deurmat in de vloer leggen?

In principe kan iedere deurmat in de vloer worden gelegd. Houd er rekening mee waar een deurmat voor dient. Zo maken we onderscheid in schoonloopmatten en droogloopmatten.

Schoonloopmatten worden vaak buiten gelegd en droogloopmatten binnen. Een verzonken droogloopmat voor binnen heeft meestal geen hele diepe put nodig. Buiten een schoonloopmat in de vloer heeft vaak een diepere put nodig.

Links 2 droogloopmatten voor buiten, rechts 2 schoonloopmatten voor binnen.

afb. 3 Links 2 droogloopmatten voor binnen, rechts 2 schoonloopmatten voor buiten.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een deurmat in de vloer leg?

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer een deurmat verzonken in de vloer gelegd moet worden.

Droogloopmat of schoonloopmat?

Wanneer de mat buiten verzonken gelegd moet worden dan bent u op zoek naar een schoonloopmat. Deze mat zorgt ervoor dat het vuil van de zolen van uw schoenen schoon worden geschraapt. Te denken valt aan bijvoorbeeld een borstelmat.

Indien u op zoek bent naar een mat voor binnen dan heeft u een droogloopmat nodig. Deze mat zorgt ervoor dat het meeste vocht dat zich onder uw zolen bevindt, op wordt genomen. Te denken valt aan de Effen Pro, Multicolor Pro of Logomat Pro.

Hoogte van de deurmat

Veel deurmatten zijn verschillend in hoogte. Er dient rekening gehouden te worden met de hoogte van de deur. Wanneer de deurmat die u bestelt, zoals de Borstelmat, vrij hoog is, bestaat er de kans dat de deur niet meer over de verzonken deurmat kan draaien.

Het verzonken gedeelte schoonmaken

Wanneer u een deurmat in de vloer gaat maken dan moet u ervoor zorgen dat de ‘put’ eerst goed schoon wordt gemaakt voordat u de mat in het verzonken gedeelte legt. Dit zorgt ervoor dat de onderkant van de deurmat niet kapot gaat en mooi vlak ligt. Denk er bijvoorbeeld aan om het lijm van de oude mat te verwijderen.

vid. 1 De oude deurmat wordt eerst verwijderd. Daarna moet het verzonken gedeelte van de vloer nog worden schoongemaakt.

Hoe snijd ik een mat in een verzonken vloer?

Het eerste dat u moet doen is de put goed opmeten en kijken of de hoeken haaks zijn. Wanneer dit het geval is adviseren we de mat op zijn kop te leggen en te snijden aan de achterkant van de mat. Dit kan goed met een scherp Stanleymes en een strip van hout of ijzer die goed recht is. Indien uw put niet haaks is adviseren we de mat in te laten snijden door iemand die hier ervaring mee heeft, zoals een stoffeerder.

De mat dient altijd aan de achterkant te worden gesneden.

afb. 4 De mat dient altijd aan de achterkant te worden gesneden.

Resultaat verzonken deurmat.

afb. 5 Resultaat verzonken deurmat.

Heeft u hulp nodig met het maken van een beslissing over een mat die in de vloer verzonken ligt óf een mat die óp de vloer komt te liggen? Wij staan voor u klaar!

Ook een deurmat op maat bestellen?

Wilt u een deurmat op maat laten maken met eigen logo, tekst of ontwerp? Vraag dan hier een offerte aan en u ontvangt binnen 1 werkdag een reactie!