hoe een ontwerp maken voor een deurmat?
Hoe maak je een ontwerp voor een deurmat?

Hoe een ontwerp maken voor een deurmat?

Op deze pagina geven we uitleg voor het maken van een eigen ontwerp voor een deurmat. Dit kan gedaan worden met professionele software zoals Photoshop, maar ook met gratis software zoals Paint.

Bij de Logomat Pro, Logomat Pro Lite, Logomat Pro Buiten en de Fotomat Pro dienen ontwerpen opgeslagen te worden als een pixelbestand met de extensie .Tiff. De Logomat Pro Green dient opgemaakt te worden als een vector bestand en dit mag met de extensie .pdf of .eps.

We willen in enkele stappen diverse aandachtspunten uitleggen bij het maken van een drukklaar ontwerpbestand voor de Logomat Pro. Veel ontwerpers zijn gewend om hoge resolutie en fullcolour afbeeldingen te maken. Het maken van een ontwerp voor de logomat gaat net even anders.

ontwerpen op uw beeldscherm zijn over het algemeen gemaakt met een zeer hoge resolutie en in miljoenen kleuren. Het ontwerp op uw scherm komt daarom niet overeen met het eindresultaat op een deurmat met een hoogpolige structuur. Daarnaast is het zo dat het aantal mogelijke kleuren op een deurmat beperkt zijn ten opzichte van het aantal kleuren op een beeldscherm.

Het gevolg hiervan is dat niet alle tekenlijnen die zichtbaar zijn op het scherm ook zichtbaar zijn op een deurmat. Ook geleidelijke kleurovergangen op een deurmat zijn hierdoor niet op dezelfde manier zichtbaar als op uw scherm.

Aandachtspunten bij het maken van een ontwerp voor een Logomat Pro. De volgende aspecten zijn belangrijke aandachtspunten om een goed ontwerp te maken.

 1. Formaat van het ontwerp (dpi)
 2. De achtergrondkleur van de deurmat
 3. De gebruikte kleuren van het logo
 4. Minimale lijndikte
 5. Minimale hoogte tekst
 6. De positie van het logo
 7. Het maken van een kleurverloop
 8. Foto’s op een deurmat

1 Formaat van het ontwerp (dpi)

Bepaal eerst hoe groot u uw deurmat zou willen hebben en zorg dat u het tekengebied maakt. In ons voorbeeld maken we een ontwerp op het formaat 85 x 55 cm (b x d) waarbij 85 cm de deurbreedte (breedte) is en 55 cm de looplengte (lengte/diepte) is.

Product formaat 85 x 55 cm DPI Canvas
Logomat Pro 25,4 dpi 850 x 550 px
Logomat Pro Lite 76,2 dpi 2550 x 1650 px
Fotomat Pro 76,2 dpi 2550 x 1650px
Logomat Pro Green Vector Ware grootte

2. Achtergrondkleur van uw deurmat

Een deurmat komt in principe op de vloer te liggen en het doel van deze deurmat is om het vuil en vocht dat van buiten komt vast te houden zodat de entree binnen schoon blijft.

De deurmat zal dus ook vies worden en heeft onderhoud nodig. Het is daarom ons advies om geen lichte, maar donkere kleuren te gebruiken als achtergrondkleur. Op een donkere achtergrondkleur is vuil namelijk veel minder snel zichtbaar. De meest voorkomende achtergrondkleur is zwart maar overige kleuren die we adviseren zijn antraciet, grijs, donkerblauw, donkergroen of donkerbruin.

3 Kleurgebruik voor het logo

Gebruik volle kleuren

Designs bestaan vaak uit een heleboel kleuren. Veel meer kleuren dan op het eerste oog zichtbaar is. Dit komt door het gebruik van onder andere de anti-alias (https://nl.wikipedia.org/wiki/Anti-aliasing) techniek. Hierdoor ontstaat er een zachte overgang van kleuren op het beeldscherm. Dit kan niet goed toegepast worden bij designs voor de Logomat Pro aangezien er maar beperkte kleuren beschikbaar zijn. Het beste printresultaat ontstaat als er een harde overgang is met zo min mogelijk kleuren.

watermerk donker grijs op zwart

afb. 1 Watermerk donker grijs op zwart

Verwijder zo veel mogelijk schaduw effecten uit het ontwerp

De Logomat Pro beschikt over 70 standaard kleuren met een zo groot mogelijk kleurbereik. Zo zijn er meerdere kleurtinten geel, oranje, groen, blauw, rood, grijs, bruin, paars, goud en nog meer. De kleuren van het logo dienen voldoende contrast te hebben ten opzichte van de achtergrondkleur voor een duidelijk resultaat. Donkerblauw, donkergrijs of donkergroen zijn kleuren die op zwart niet goed zichtbaar zijn. Door deze kleuren te gebruiken kan wel een watermerk idee gerealiseerd worden.

4. Minimale lijndikte

Om goede, duidelijke lijnen te realiseren adviseren we om lijnen minimaal 6 mm dik te maken. Lijnen gemaakt met een donkere kleur op een lichte achtergrond dienen minimaal 5 mm dik te zijn.
Dit komt omdat donkere kleuren een betere dekking hebben.

Hoves Barbershop Logomat

afb. 2 Hoves Barbershop Logomat

5. Minimale hoogte tekst

Bij gebruik van tekst is de stelregel om letters minimaal 50 mm hoog te maken. Bij een recht lettertype zoals Arial of Calibri komt de tekst duidelijk zichtbaar op de deurmat. Bij het gebruik van een sierlijk lettertype is een controle van de lijnen aan te bevelen waarbij het uitganspunt de minimale dikte van de lijnen is (zie vorige punt).

Slagerij Jacobs ontwerp Logomat

afb. 3 Slagerij Jacobs ontwerp Logomat

6. Positie van het logo

De mat kan in zijn volledigheid geprint worden. Plaats belangrijke tekst echter 5 cm vanaf de kant. Zo ben je er altijd zeker van dat essentiële tekens tijdens het productieproces niet weggesneden worden.

Positie Logomat

afb. 4 Positie Logomat

7. Het maken van een kleurverloop / gradiënt in een ontwerp

Het heeft de voorkeur om elementen van het ontwerp in te kleuren met volle kleuren. Dit geeft namelijk het beste resultaat op een deurmat. Soms is een kleurverloop echter gewenst. Op het scherm is dit met een hoge resolutie afbeelding en miljoenen kleuren makkelijk te maken. Op een hoogpolige deurmat met een lage resolutie afbeelding is dit veel moeilijker te realiseren, maar niet onmogelijk.

Door geleidelijk steeds meer pixels van de overgangskleur toe te voegen aan de basiskleur ontstaat er minder dichtheid en zo dus een geleidelijke overgang in kleur. Dit kan alleen als er voldoende ruimte is om de overgang te realiseren.

Voorbeeld van een ontwerp met verloop op een Logomat

afb. 5 Voorbeeld van een ontwerp met verloop op een Logomat

Nog een voorbeeld van een ontwerp met verloop op een Logomat

afb. 6 Nog een voorbeeld van een ontwerp met verloop op een Logomat

8. Foto’s op een deurmat

Niet alleen logo’s en teksten kunnen geprint worden op een deurmat. Zo is het ook mogelijk om fullcolour foto’s te drukken op de deurmat. Op de Fotomat zijn afbeeldingen veel beter zichtbaar door hun korte velours garen. De Fotomat heeft echter een beperkte schoon- en droogloopfunctie. Door in te leveren op de kwaliteit van de afbeelding kan een afbelding ook geprint worden op de meer functionele Logomat Pro. De kleuren van de afbeelding worden opgezet in standaard kleuren. Zo ontstaat een vereenvoudigd afbeelding op een deurmat.

Foto gedrukt op een Logomat Pro

afb. 7 Foto gedrukt op een Logomat Pro

Fotomat Pro - Signum

afb. 8 Fotomat Pro – Signum

Persoonlijk advies

Wenst u liever persoonlijk advies voor het maken van een ontwerp? Neem dan contact met ons. We hebben zeer veel ervaring met het maken van een ontwerp en we kunnen aan de hand van foto’s en voorbeelden laten zien waar u op moet letten.

U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Zo is ons team op werkdagen telefonisch en per e-mail bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur.

Maak gratis gebruik van onze ontwerpafdeling

Indien u niet de mogelijkheid heeft om zelf een design te maken dan kunnen onze ervaren designers dit gratis voor u doen. Stuur uw logo via het contactformulier naar ons toe u krijgt vaak dezelfde dag een design voorstel retour. Geef aan welke kleuren uw voorkeur hebben zodat we bij het maken van het design hier al rekening mee kunnen houden. Indien u tekst wil toevoegen geef dan ook door welk lettertype u wenst te gebruiken. Gebruik hiervoor bij voorkeur gratis lettertypen van Google font .

Aanleveren bestand

Om het design te maken gaat onze voorkeur uit naar een duidelijk pdf-bestand. We kunnen echter werken met bijna alle soorten bestandsindelingen.

Samenvattend

 • Formaat 1:1 met 25,4 dpi
 • Gebruik een donker achtergrondkleur
 • Zorg dat het logo voldoende contrast heeft met de achtergrondkleur
 • Gebruik volle standaard kleuren
 • Lijnen donker op licht minimaal 5 mm
 • Lijnen licht op donker minimaal 6 mm
 • Letters minimaal 50 mm hoog
 • Schakel anti-alias uit
 • Bestand extensie: Tiff
Hoogte letters Lijnen licht op donker Lijnen donker op licht DPI Afstand tot de rand Afloop
Promomat Lite

30 mm

letterhoogte

4 mm

lijnen licht op donker

3 mm

lijnen donker op licht

100

DPI

10 mm

afloop

Promomat Standaard

30 mm

letterhoogte

4 mm

lijnen licht op donker

3 mm

lijnen donker op licht

100

DPI

10 mm

afloop

Promomat Luxe

40 mm

letterhoogte

6 mm

lijnen licht op donker

5 mm

lijnen donker op licht

100

DPI

10 mm

afloop

Fotomat Pro

30 mm

letterhoogte

5 mm

lijnen licht op donker

4 mm

lijnen donker op licht

76

DPI

50 mm

Afstand tot de rand

Logomat Pro Lite

40 mm

letterhoogte

6 mm

lijnen licht op donker

5 mm

lijnen donker op licht

50 mm

Afstand tot de rand

Logomat Pro

45 mm

letterhoogte

7 mm

lijnen licht op donker

6 mm

lijnen donker op licht

25,4

DPI

50 mm

Afstand tot de rand

Logomat Pro Buiten

50 mm

letterhoogte

10 mm

lijnen licht op donker

9 mm

lijnen donker op licht

25,4

DPI

50 mm

Afstand tot de rand

Logomat Pro Green

50 mm

letterhoogte

8 mm

lijnen licht op donker

7 mm

lijnen donker op licht

vector
Logomat Pro XL

50 mm

letterhoogte

8 mm

lijnen licht op donker

7 mm

lijnen donker op licht

vector

Deel dit artikel!

Persoonlijk advies nodig? Bel onze klantenservice!
Persoonlijk advies
Onze medewerkers vertellen u graag meer over onze verschillende soorten matten.
Of bel onze klantenservice
088 - 888 5050
ma t/m vr van 09.00 uur - 17.00 uur