Matten gids: welke mat op maat is voor u geschikt?
Matten gids: welke mat op maat is voor u geschikt?

Matten gids: welke mat op maat is geschikt voor u?

Een mat op maat bestellen is niet iets wat u dagelijks doet. Het is dan ook niet altijd even makkelijk om de juiste mat te kiezen. Want hoe weet u wat u nodig hebt? Op deze pagina proberen wij u hierbij te helpen. Met behulp van deze mattengids vindt u de mat, die voor het juiste doel voor u op maat is gemaakt.

Voordelen van een mat op maat

  • Het juiste doel – Voor gering gebruik of juist voor intensief gebruik
  • De juiste functie – Met de passende droog- en schoonloopscore
  • De juiste uitstraling – Een mat die bij uw winkel of kantoor past!
  • Ultieme personalisering – Minder of meer gedetailleerd+ logo/ontwerp

Om tot de juiste mat op maat te komen, stellen wij u hierna 10 vragen. Als u deze vragen beantwoord heeft, mag u erop vertrouwen dat de mat straks helemaal gemaakt is volgens uw wensen.

1. Gebruikt u de mat binnen of buiten?

Het is belangrijk dat u goed kijkt naar de plek waar u de mat wil gebruiken. Niet alle matten zijn er geschikt voor om ze buiten te gebruiken. Neem bijvoorbeeld de kokosmat. Deze is gemaakt van natuur-eigen materiaal, maar wordt na verloop van tijd lelijk door de weersomstandigheden. Hierdoor gaat de mat uiteindelijk schimmelen.

Om een mat buiten te kunnen gebruiken, moet de mat gemaakt zijn van niet-natuurlijke materialen. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over wat er met de mat gebeurt als het regent. Een deurmat met logo is hier bijvoorbeeld niet geschikt voor, omdat deze helemaal doorweekt raakt. Een spaghettimat of borstelmat zal het regenwater doorlaten en niet opnemen in de vezels. Natuurlijk kunt u ook besluiten om een deurmat met logo alleen buiten te leggen bij gunstig weer.

Heeft u een binnenmat nodig of een buitenmat?

afb. 1 Heeft u een binnenmat nodig of een buitenmat?

2. Wilt u de mat personaliseren?

Veel klanten willen graag een mat, die gepersonaliseerd kan worden met een logo of een door hen gemaakt eigen ontwerp. Dit is mogelijk met verschillende lijnen deurmatten. Drie soorten matten kunnen wij helaas niet personaliseren. Dat zijn onze effen matten, grindmatten en multicolor matten. Op deze website staat per lijn of per kwaliteit duidelijk vermeld welke matten wel en welke niet te personaliseren zijn. Alle matten kunnen wel op maat gemaakt worden.

Per lijn en per kwaliteit bestaan er verschillen, als het gaat om hoe gedetailleerd de mat gepersonaliseerd kan worden. Dit hangt onder meer af van het materiaal en eventueel de poolhoogte.

Soort mat Personalisatie
Deurmat zonder logo Alle kwaliteiten geen personalisatie
Multicolor zonder logo Alle kwaliteiten geen personalisatie
Deurmat met logo Alle kwaliteiten personalisatie*
Spaghettimat (met logo) Sommige kwaliteiten personalisatie*
Borstelmat (met logo) Sommige kwaliteiten personalisatie*

*ook verkrijgbaar zonder personalisatie

3. Een wasbare of niet-wasbare mat?

Een wasbare mat is handig, omdat u daarmee de mogelijkheid krijgt om uw mat er altijd stralend bij te laten liggen. Een niet-wasbare mat wordt na verloop van tijd vuil, waardoor deze er minder representatief uitziet voor uw winkel of kantoor. Een wasbare mat kunt u alleen niet zelf wassen in uw wasmachine. Wij raden u altijd aan om daar een gespecialiseerd bedrijf voor in te schakelen. A&D Logomat wast de matten voor veel klanten.

Onze spaghettimatten en borstelmatten zijn niet wasbaar tot 60º, maar ze kunnen wel onder hoge druk gereinigd worden. U kunt de mat zelf met een hogedrukreiniger afspoelen, zodat deze er weer netjes bij ligt.

Wilt u een wasbare mat, of hanteert u liever een hogedrukreiniger?

afb. 2 Wilt u een wasbare mat, of hanteert u liever een hogedrukreiniger?

4. Moet de mat schoonlopen, drooglopen of beide?

De mat moet schoonlopen

Kijk eens naar buiten: is daar veel vuil, zand of blad aanwezig? In zo’n geval is een schoonloopmat aan te raden met een minimale schoonloopscore van 4 sterren. In veel van onze lijnen hebben wij schoonloopmatten, die voldoen aan deze score. Als u een extreem goede schoonloopmat wilt, raden wij u de borstelmat aan. Deze mat is daarentegen niet heel goed voor het drooglopen. Houd er ook rekening mee dat een borstelmat dikker is dan een deurmat met logo. De borstelmat is ook niet eenvoudig te verslepen, zoals een deurmat met log. De uitstraling van de borstelmat is daarentegen wel heel degelijk.

De mat moet drooglopen

Een droogloopmat zorgt ervoor dat de schoenen van uw bezoekers droog worden gelopen. De ene lijn droogloopmatten doet dit beter dan de andere lijn en de onderlinge kwaliteiten verschillen. Wanneer u kiest voor een droogloopmat, is het aan te raden dat u de mat minimaal 2 meter ‘diep’ bestelt, zodat uw bezoekers met beide voeten de mat belopen.

Het beste van twee werelden

In veel situaties wilt u het beste van twee werelden. Dit bereikt u door een mat te kiezen met een hoge droog- en schoonloopscore. Voor een mat buiten kunt u kiezen uit heel sterke schoonloopmatten, zoals de spaghettimat of borstelmat. Voor gebruik binnen is een hoog scorende schoonloopmat heel geschikt. Niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Wij raden daarom vaak onze ‘Logomat Pro‘ aan. Deze mat op maat is te personaliseren, wasbaar tot 60º en heeft een hoge droog- en schoonloopscore.

Moet de mat schoon- of drooglopen?

afb. 3 Voor deze bioscoop is gekozen voor het beste van twee werelden.

5. Welke uitstraling moet de mat op maat hebben?

In sommige gevallen zal de droog- en schoonloopscore voor u minder van belang zijn, maar gaat het vooral om de uitstraling van de mat. Bijvoorbeeld in het geval van een ‘gele loper’ voor de ingang van uw winkel. In zo’n situatie kan een spaghettimat voor u dé oplossing zijn. Bent u op zoek naar een specifiek type mat op maat, die (nog) niet op onze website staat? Aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen; wij denken graag mee!

Een (spaghetti-)mat kan de uitstraling van uw pand al heel anders maken

afb. 4 Een mat kan de uitstraling van uw pand al heel anders maken.

6. Wordt de mat gering of intensief gebruikt?

Al onze matten zijn geschikt voor intensief gebruik, maar er bestaan wel kwaliteitsverschillen. Hierdoor kan de ene mat nóg intensiever worden gebruikt dan de andere. Zo kan een spaghettimat of borstelmat over het algemeen intensiever worden gebruikt dan een deurmat met of zonder logo.

Deze spaghettimatten worden intensief gebruikt

afb. 5 Deze spaghettimatten worden intensief gebruikt door de honderden dagelijkse bezoekers.