Matten gids: welke mat op maat is voor u geschikt?
Matten gids: welke mat op maat is voor u geschikt?

Matten gids: welke mat op maat is voor u geschikt?

Een mat op maat bestellen is niet iets wat u dagelijks doet. Het is daarom niet altijd even makkelijk om de juiste mat te kiezen. Want hoe weet u wat u nodig hebt? Op deze pagina proberen wij u hierbij te helpen zodat u straks de mat hebt die voor het juiste doel op maat is gemaakt.

Voordelen van een mat op maat

  • Het juiste doel – bijv. gering of intensief gebruik

  • De juiste functie – Met de passende droog- en schoonloopscore

  • De juiste uitstraling – Een mat die bij uw winkel of kantoor past!
  • Ultieme personalisering – minder gedetailleerd of gedetailleerd+ logo / ontwerp

Om tot de juiste mat op maat te komen geven wij u meer dan 10 praktische tips. Het zijn veelal vragen die u zelf moet beantwoorden om zeker te zijn dat de mat straks helemaal is gemaakt volgens uw wensen.

1. Gebruikt u de mat binnen of buiten?

Het is belangrijk dat u goed kijkt naar de plek waar u de mat wil gebruiken. Niet alle matten zijn geschikt voor buitengebruik. Neem bijvoorbeeld de kokosmat. Deze is gemaakt van natuur-eigen materiaal en zal na verloop van tijd lelijk worden door de weersomstandigheden en uiteindelijk zal de mat gaan schimmelen.

Om een mat buiten te kunnen gebruiken dient de mat van niet-natuurlijke materialen te zijn gemaakt en daarnaast is het belangrijk na te denken over wat er gebeurt wanneer het bijvoorbeeld regent. Een deurmat met logo is hier bijvoorbeeld niet geschikt voor omdat deze helemaal doorweekt raakt. Een spaghettimat of borstelmat zal het regenwater doorlaten en niet opnemen in de vezels. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deurmat met logo alleen buiten te leggen wanneer het weer dit toelaat.

Heeft u een binnenmat of buitenmat nodig?

afb. 1 Heeft u een binnenmat of buitenmat nodig?

2. Wilt u de mat personaliseren?

Meestal zien wij dat onze klanten hun mat willen laten personaliseren met een logo of een ontwerp dat zij zelf gemaakt hebben. Dit is mogelijk met verschillende lijnen deurmatten. Maar let op;  wij hebben ook complete lijnen en afzonderlijke kwaliteiten matten die niet gepersonaliseerd kunnen worden. Voorbeelden van niet te personaliseren matten zijn de effen matten, grindmatten en multicolor matten. Op onze website staat per lijn of per kwaliteit duidelijk vermeld welke matten wel en welke niet te personaliseren zijn. De matten zijn daarentegen wel allemaal op maat te maken.

Per lijn en per kwaliteit verschilt het ook nog eens hoe gedetailleerd de mat gepersonaliseerd kan worden. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld het materiaal en eventueel de poolhoogte.

Soort matPersonalisatie
Deurmat zonder logoAlle kwaliteiten geen personalisatie
Multicolor zonder logoAlle kwaliteiten geen personalisatie
Deurmat met logoAlle kwaliteiten personalisatie*
Spaghettimat (met logo)Sommige kwaliteiten personalisatie*
Borstelmat (met logo)Sommige kwaliteiten personalisatie*

*ook verkrijgbaar zonder personalisatie

3. Een wasbare of niet-wasbare mat?

Een wasbare mat is handig omdat u de mogelijkheid hebt om uw mat er altijd stralend bij te laten liggen. Een niet wasbare mat zal na verloop van tijd vuil worden en daardoor minder representatief zijn voor uw winkel of kantoor. Wanneer een mat wasbaar is, kunt u deze niet zelf wassen in uw wasmachine. Wij raden u altijd aan om daar een gespecialiseerd bedrijf voor in te schakelen. Wij kunnen dit ook voor u doen.

Onze spaghettimatten en borstelmatten zijn niet wasbaar tot 60º maar wel met hoge druk. U kunt zelf met een hogedrukreiniger de mat afspoelen zodat deze er weer netjes bij ligt.

Moet de mat wasbaar zijn of niet-wasbaar

afb. 2 Wilt u een wasbare mat of heeft dit voor u geen voorkeur?

4. Moet de mat schoonlopen, drooglopen of beide?

De mat moet schoonlopen

Kijk eens naar buiten, is daar veel vuil, zand of blad aanwezig? In zo’n geval is een schoonloopmat aan te raden met een minimale schoonloopscore van 4 sterren. In veel van onze lijnen hebben wij schoonloopmatten die aan deze score voldoen. Wilt u echter een extreem goede schoonloopmat, dan raden wij de borstelmat aan. Deze mat is daarentegen niet heel goed voor het drooglopen. Houdt er ook rekening mee dat een borstelmat dikker is dan een deurmat met logo. De borstelmat is ook niet eenvoudig te verslepen zoals een deurmat met logo maar heeft daarentegen wel een hele degelijke uitstraling.

De mat moet drooglopen

Een droogloopmat zorgt ervoor dat de voeten van uw bezoekers droog worden gelopen. De ene lijn droogloopmatten doet dit beter dan de andere lijn en ook de onderlinge kwaliteiten verschillen. Wanneer u kiest voor een droogloopmat, is het aan te raden dat u de mat minimaal 2 meter diep bestelt zodat beide voeten van uw bezoekers op de mat worden gezet.

Het beste van twee werelden

In veel situaties wilt u het beste van twee werelden. Dit kunt u doen door een mat te kiezen met een hoge droog- en schoonloopscore, maar u kunt er ook voor kiezen om buiten een hele sterke schoonloopmat te kiezen zoals de spaghettimat of borstelmat en binnen een hoog scorende schoonloopmat. Niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Wij raden daarom vaak onze ‘Logomat Pro‘ aan. Deze mat op maat is namelijk te personaliseren, wasbaar tot 60º en heeft een hoge droog- en schoonloopscore.

Moet de mat schoon- of drooglopen?

afb. 3 Voor deze bioscoop is gekozen voor het beste van twee werelden.

5. Welke uitstraling moet de mat op maat hebben?

Het kan natuurlijk zijn dat de droog- en schoonloopscore voor u minder van belang is. Bijvoorbeeld in geval van een ‘gele loper’ voor de ingang van uw winkel. Een spaghettimat kan voor u dé oplossing zijn. Bent u op zoek naar een specifiek type mat op maat die (nog) niet op onze website staat? Twijfel dan niet om even contact met ons op te nemen.

Een (spaghetti-)mat kan de uitstraling van uw pand al heel anders maken

afb. 4 Een mat kan de uitstraling van uw pand al heel anders maken.

6. Wordt de mat gering of intensief gebruikt?

Al onze matten zijn geschikt voor intensief gebruik alleen is er wel een verschil tussen de kwaliteiten en daarmee kan de ene mat nóg intensiever gebruikt worden dan de andere. Een spaghettimat of borstelmat kan over het algemeen intensiever gebruikt worden dan een deurmat met of zonder logo.

Deze spaghettimatten worden intensief gebruikt

afb. 5 Deze spaghettimatten worden intensief gebruikt door de honderden dagelijkse bezoekers.

7. Moet de mat antislip zijn?

Wanneer de mat echt antislip moet zijn, raden wij aan om te kiezen voor een mat op maat met een rubberen rugzijde. Voorbeelden zijn de Logomat Pro Lite, Logomat Pro, Effen Pro en Effen Pro Full Color. Wij hebben hiernaast nog veel meer matten met een rubberen rugzijde. Wij raden u aan per gewenste kwaliteit in de productspecificaties te kijken of de mat ook een rubberen rug heeft (100% Nitril rubber).

Nu is het niet zo dat matten met een PVC rugzijde niet antislip zijn maar deze matten zijn wel in mindere mate antislip. Echter zullen mensen niet zomaar uitglijden op een mat met een PVC rugzijde.

Een mat die écht antislip is

afb. 6 Deze antislip mat blijft bijzonder goed liggen (Logomat Pro).

8. Heeft u liever een mat met hoogpool of laagpool

Soms wordt wel eens de vergissing gemaakt dat een deurmat met hoogpool werkelijk zo’n hoge pool heeft zoals u soms bij vloerkleden ziet. Dit is niet het geval. De kwaliteiten van onze matten op maat kunnen een verschillende poolhoogte hebben. Let daarom goed op in de productspecificaties van de mat hoe hoog de pool is. Om even een voorbeeld te geven; in onze lijn ‘deurmatten zonder logo’ heeft de kwaliteit ‘Effen Pro’  een hogere pool dan de kwaliteit ‘Effen Pro Full Color‘. Bij de ‘deurmatten met logo’ zijn de Lite kwaliteiten voorzien van een lagere pool.